Do kada će ovršna industrija provoditi neustavnost ! Sutkinja je rekla neka se snađem

blokirani traže poštivanje Ustava RH

Poruka: Poštovani,
dobila sam ovrhu na iznos od 3.500.000,00 kuna. Od strane troje štediša jedne ŠKZ iz 1997 godine. Presuda je pravomoćna i ovrha mi je na računu.

Ali, ja niti imam veze, niti sam ikada imala sa tom ŠKZ . Moja pokojna majka je bila tamo direktor i ja sam joj nakon njezine smrti nasljednik.

No, naslijedila sam kuću opterećenu sa preko 200.000 eura, a njezina vrijednost je prema sudskom vještaku daleko manja od hipoteka koje su na njoj. S obzirom da odgovaram za majčine (eventualne) dugove, samo do visine naslijeđene imovinom, ove ovrhe smatram direktnim atakom na mene osobno.

Vrijednost koju mi je pokojna majka ostavila nalazi se samo i isključivo u toj nekretnini. S obzirom da živim sa sinom u toj kući, a iskreno ona je za nas prevelika, ja sam ju prodala i vratila jednom hipotekaru kompletni dug, dok mi je drugi hipotekar sjeo na mali stan koji sam kupila i njemu još dan – danas dugujem 80.000 eura.

No, ovi kojima su proveli ovrhu na mojim računima, niti su sa mnom imali ikakav poslovni odnos, niti znam kakav su uopće poslovni odnos imali s mojom pokojnom majkom, a niti ih ne poznam.

Kada su bila ročišta po pitanju ŠKZ , iako su me zvali kao tuženika, ja sam sudovima slala dopise da “zabadava” mene ispituju o nečijem kapitalu, kada dotičnu osobu niti poznajem, niti sa njom imam bilo kakav odnos, a niti poznajem poslovanje ŠKZ . No, odgovor je sutkinje (u sva tri predmeta ista je sutkinja), – neka se snađem.
Nije mi jasno, kako to ona misli da kao majka djeteta od 16 godina, nezaposlena osoba već šestu godinu – “neka se snađem” i objasnim štedišama gdje im je novac uz ŠKZ koja je u međuvremenu završila u stečaju.
I, naravno neka ima vratima novac.
Pitala sam ju da li očekuje od mene da orobim neku banku ili da žicam na ulici ili da uplaćujem igre na sreću (ili kako se to već zove. )
Odgovor je bio “Vaš problem”.
U jednom trenutku me toliko izbacila iz takta da sam joj rekla da kako očekuje od mene da objasnim poslovanje neke ŠKZ s kojom osobno nemam nikakve veze, kako očekuje da ljudima vratim novac, a nikada ga nisam primila i kako očekuje da nakon smrti majke znam što je sa njihovim novcima kada je toj ŠKZ dodijeljen stečajni upravitelj.

Pa, valjda bi on trebao znati…….On ima papire te zadruge, a ja dolazim na sud samo sa svojom osobnom kartom.

Napominjem da sam tražila i besplatnu pravnu pomoć , a tamo me odgovor još više iznenadio: – ni za boga se nećemo petljati u ŠKZ i odluke sudova. Unajmite odvjetnika – .

Kako i otkuda? Za 3.500.000,00 kuna ja moram uz prosječnu plaću u Hrvatskoj raditi još jedno dva – tri života bez ikakvih izdataka. A, sada imam 50 godina.

Misli li ova država da zaista mogu toliko izdržati?
Hvala na odgovoru i eventualnim savjetima.

Obavijestila sam i državno odvjetništvo, i vrhovni sud i tražila reviziju postupka, ali niotkuda odgovora nema.

Valjda ne odgovaraju građanima ako nisu došli do njih preko nekog odvjetničkog društva.

I, kako dalje u ovoj lijepoj našoj?
Budem li bolje sreće, pa riknem na vrijeme, molim sina da nipošto ne preuzme moje nasljedstvo jer će time preuzeti i dugove pokojne bake koju je upoznao samo kada je bio beba.

Nažalost, bolje mu je da me se odrekne na vrijeme, zar ne?

Ja sam po sutkinji vjerojatno trebala majci na samrti reći “zabadava smo tata, ti i ja gradili ovu kuću 25 godina, kada neka sutkinja misli da ju može raubati po onome – toliko ona meni vrijedi, a to se snađi i daj mi lovu”. I basta.

Zabadava sutkinji znači i dokumentacija suda po kojoj se točno vidi kolika je vrijednost kuće , kada sutkinja misli da valjda u potkrovlju štampam eure, pa je njezin komentar “snađi se druže” – njoj sasvim po zakonu.

Ja fakat nemam pojma što da radim i mislim.
Da nije tragično, bilo bi smiješno.

Aleksandra Bosilj

Related Posts

1 comment

Marijo Perišić

Strasno al istinito niko se neporasta od novaca u cijenu cijelog pokoljenja i ako nema nista s tim potezima roditelja.Mozda je rijesenje jedino da svi pomanitaju i pocnu drzavi vracati na isti nacin uplatiti 1000 kn plicu osiguranja na pozar i zapaliti strucno ostaviti grijalicu da gori pored ormara punoog benzina i tako sve od jednom u HR i ziviti u nekoj kolibi jos ovo malo sto ziviti mozemo.

Leave a reply