Demokracija (Hrvatska) bez demosa, ide u lošem smjeru


KOMENTAR UDRUGE BLOKIRANI , povodom

Čak 70 posto građana vidi kako Hrvatska ide u lošem smjeru, tek 21 posto smatra da ide u dobrom smjeru, a ne zna njih 9 posto
(anketa Crobarometar, ožujak, 2018.)

Šokira stanje demokracije u Hrvatskoj. Demokracija bez demosa. Duopolna partitokracija usko povezana s organiziranim, sivim skupinama sustavno uništava hrvatsku državotvornost.

Citat:
“Koncentracija moći kod političke klase ili oligarhije generira velik utjecaj ovog sloja , dekonstrukciju ili nestajanje srednjeg sloja i razočaranje društvenih masa u poredak parlamentarne demokracije, koje smatraju da politički odabrani zastupnici više ne zastupaju njihove interese ,ili ako to čine ,onda čine na minimalnoj razini. Stoga je uslijedio pad povjerenja u političku reprezentaciju ,elite ili oligarhiju ili snižavanje političke legitimacije koju uživaju pripadnici političke oligarhije.
Njoj izbori ( minimalna demokracija) služe samo za demokratsko legitimiranje odnosno simulaciju demokracije. U simulaciji demokracije izborna kampanja strogo je kontrolirana predstava ili političkih spektakl. Valja sada skrenuti pozornost na pitanje diskusije u post demokratskom stanju minimalne liberalne demokracije.”

VLADAJUĆI ne prihvaćaju NI STVARNOST NI ČINJENICE da temeljem većinskog izbornog sustava ustvari provode prividnu posrednu demokraciju, rekao bih oblik diktature manjine (manjševici )nad većinom.

Naime, očekivalo se, a i praksa je pokazala da je dovoljno na izborima osvojiti cca 30-tak posto glasova izbornog tijela i uz pomoć neprincipijelne koalicije, te uz obećanja prebjezima i kupljenima itd..,.. osvojiti i održavati vlast u Saboru tim i takvim oblikom prividne demokracije .
Ovo je posebno izraženo u našim uvjetima jednodomnog parlamenta, te sastava Ustavnog suda koji se imenuje u takvom jednodomnom parlamentu (neovisnost ?), a da uza sve to Predsjednik ili Predsjednica nema SUSPENZIVNI VETO na određeni rok.

Izbor, pak ,Predsjednika ili Predsjednice predstavlja volju većine građana RH.

Zato nam se događa da se izglasavaju Zakoni koji u smislu izgradnje društva nisu u skladu s Ustavom i EKLJP ( Predstečajni, Stečajni, ZOO, Porezni,lex Agrokor-egalite…).

Nadalje, događa nam se da se izglasavaju Zakoni koji ne izražavaju volju većine hrvatskog naroda, i štoviše u suprotnosti su s interesima građana Hrvatske.

Ne može se e.g. prihvatiti da BANKARSKO-FINANCIJSKI SEKTOR koji je u svijetu prozvan i odgovoran za dosad neviđenu krizu, u Hrvatskoj ne prihvaća čak ni povećanu odgovornost ( čl.10.2. ZOO) i ne mijenja ugovore o kreditu, već pored svega Zakonodavac a fortiori prenosi i suvereno pravo hrvatskog naroda na Hrvatsku Udrugu Banaka HUB ( monopolsko udruženje u sukobu interesa) da određuje zakonsku zateznu kamatnu stopu.?? KULMEN!!

K tome nismo uskladili ni Prekršajni ni Ovršni Zakon sa čl.6. EKLJP .

Podsjećam na čl.20. Ustava RH…“ svaki je državni dužnosnik ,sudac ,djelatnik u tijelima državne uprave…….osobno odgovoran za povredu Ustavom zajamčenih ljudskih prava, i ne može se pozivati na više naloge.“….

Iz gornjeg i još dosta razloga, prije svega siromaštva i političke korupcije te nesposobnosti vladajućih da povedu zemlju u pravom smjeru, proizlazi da trebamo dnevno prozivati i Sabor i Vladu ….. izaći na ulice

P.S.
U nastavku poveznica na  PREAMBULA ZA NOVI OVRSNI Z. zakon. Obzirom da je predstavnica Udruge Blokirani izašla iz Radne skupine, nemamo uvid u daljnje radne materijale

UDRUGA BLOKIRANI
Igor Govorčin
Mario Strinavić
Miriam Kervatin
Sarajko Baksa

Leave a reply