Demanti netočnih tvrdnji i reagiranje na tjednik Express.hr

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Demanti netočnih tvrdnji i reagiranje

U zadnjem broju tjednika Express od 27. 11. 2017. objavljen je članak pod naslovom „Za 100 kuna više se neće naplaćivati tisuću kuna troškova “ koji vrvi brojnim netočnim podacima, neutemeljenim zaključcima i insinuacijama, stoga nam je dužnost i zakonom utemeljeno pravo ovim putem ispravno informirati javnost te ukazati na brojne navedene netočnosti vezane uz život “330 000” blokiranih kućanstava Hrvatske.

KAKAV NOVI OVRŠNI ŽELE BLOKIRANI

1. U tekstu se navodi da je ” Vidra je jasno rekao da se Ovršni zakon neće ukinuti niti ovrhe zamrznuti kao što traže Blokirani jer moraju paziti na ravnotežu i pravno sigurnost i vjerovnika.” (Vidra iz Ministarstva pravosuđa.op.a.)

-Ovom prilikom držim, jednom zauvijek, naglasiti da Blokirani ( udruga Blokirani) nisu za ukinuće Ovršnog zakona!
Mi smo ozbiljni ljudi, s ozbiljnim problemom i razumijemo da dugove treba plaćati, i od države tražimo zakonodavni okvir rješenja krize prezaduženih, po uzoru na ostale države članice EU!

– Blokirani već 4 godine zagovaraju izradu novog Ovršnog zakona, obzirom da stari model proizvodi nemjerljivu štetu kako ovršenicima, tako i vjerovnicima, pa prema tome i državi.

Novi Ovršni je cilj i sadašnjeg ministra pravosuđa Bošnjakovića s obzirom na to da je ministar sastavio radnu skupinu za izradu Prijedloga novog Ovršnog zakona, čiji je Vidra ravnopravni radni član, kao i predsjednica Udruge Blokirani, Miriam Kervatin.

-Blokirani se zalažu za Ovršni zakon po uzoru na razvijene države EU, čime bi se javne bilježnike i FINU i tvrtke za utjerivanje dugova svelo na tehničku ulogu korektnog servisa, a ne politički faktor doživotne blokade i nesrazmjernog kažnjavanja danas 12 % ekonomski neaktivnog stanovništva.

Blokirani se zalažu da Novom Ovršnom, bude temelj Ustavom zajamčena socijalna država pa da novi Ovršni, u odnosu na stare verzije, bude blaži do osiromašenih kućanstava, a oštriji do privrede ( od 2014. su u Hrvatskoj građani dužniji od privrede što je podatak nezabilježen u svijetu.)
Neka država konačno Ovršnim zakonom oštro reagira na korupciju, pranje novca, nedozvoljenu trgovinu drogom pa plijeni npr., i do završetka sudskog spora,  račune i imovinu Todorića osumnjičenog za lažiranje bilanci, ili Sanadera, osumnjičenog za političku korupciju, račune i imovinu osumnjičenih sudaca za pogodovanje, a baku Katu s vrha Velebit,  koja ni nema TV, oslobodi automatizmom neutemeljene ovrhe.

BROJ BLOKIRANIH RASTE

2. Činjenicom da je broj blokiranih kućanstava Hrvatske u konstantnom rastu od 2010. do danas ( 2010. godine bilo je tek 25 000 blokiranih, a od konca 2014. godine broj Blokiranih je konstantno veći od 320 000, opovrgava se i navod iz teksta da „ Broj blokiranih se nije povećavao, nego je prolaskom recesije čak i pao i bilo ih je 320.000″, što navodi ekonomist Velimir Šonje.

STRUKTURA BLOKIRANIH

3. Također oštro opovrgavamo i sljedeću insinuaciju iz teksta:
” Dosad je bio nepoznat podatak da tek 10.000 ljudi drži 63 posto ukupno blokiranog duga. Svi oni su dužni preko pola milijuna, a svi su se složili da za njih ne treba raditi mjere jer se očito ne radi o socijalno ugroženoj skupini”

Sudionici skupa “tjednika Express i Hrvatske udruge banaka pod nazivom “Blokade računa građana: Od činjenica ka mogućim rješenjima” time iskazuju elementarno nepoznavanje Ovršnog zakona i posljedica istog.

Time umanjuju i opću društvenu odgovornost višegodišnjih posljedica provedbe hrvatskog , arhaičnog ovršnog okvira ( doživotne blokade insolventnih i kamatarenje po dugu ) za što su, između ostalog, najodgovorniji upravo Ministarstvo pravosuđa i banke.

S obzirom na to da je iz tipične hrvatske ovršne prakse jasno da i Blokirani s dugom od milijun kuna nikako nisu sami stvorili dug.

PRIMJER: Prosječna blokirana umirovljenica, insolventna od 2007. godine, živi s invalidskom mirovinom od 1.600 kn i transplantiranim plućima, a deset godina kasnije je još blokirana, i dužna još milijun i tristo tisuća kn ( digla je kredit kod banke 1998. godine u iznosu od 92 000 kn i otplatila 38 000 kn )

Neće se smanjiti broj Blokiranih, nego predviđamo da će do kraja 2018. narasti za barem još 50 000, obzirom da se izmjenom Ovršnog iz rujna, 2017. proširila ovlast izravnih zapljena na FINI i za vlasnike privatnih tvrtki za utjerivanje dugova, kao i HRT.
Prijenosom nenaplativih kredita banaka u nadležnost privatnih tvrtki, problem se nije riješio, čak naprotiv.

Iznos rasta duga fizičkih lica očitava se u činjenici da je kroz Ovršni zakon u Hrvatskoj od 2010. do danas provedeno preko 8 milijuna ovrha, da je početni iznos duga iznosio 6 milijardi kuna, danas iznosi 42,5 milijarde,a od građana je već naplaćeno preko 30 milijardi duga.

Inače, točni podaci o broju i strukturi Blokiranih kao i rastu duga , odnosno dokumentacija Udruge Blokirani o rješenju krize Blokiranih je javno dostupan dokument objavljen na internetskoj stranici Blokirani hr te je cjelokupna javnost, u mogućnosti pristupiti mu u bilo kojem trenutku.

Sve drugo su neutemeljene i neodržive špekulacije i dezinformacije čijom ste neprovjerenom objavom nanosi šteta ne samo ugledu Udruge Blokirani već i samoj ideji općeg društvenog konsenzusa rješenja krize Blokiranih čije je postojanje iznimno važno
za razvoj hrvatskog društva, promicanje tolerancije i dijaloga, unaprjeđenje kvalitete medijskog sadržaja i podizanje financijske pismenosti.

I stoga, jer javnost zaslužuje biti točno i pravomjerno informirana- očekujemo da naš demanti primjereno vidljivo pozicionirate.

Pozivamo zainteresirane da nas ubuduće kontaktiraju radi provjere informacija povezanih s područjem rada izrade Novog Ovršnog kao i o uzrocima krize prezaduženih Hrvata kako bismo izbjegli objavljivanje netočnih tekstova. Rado ćemo odgovoriti na svaki upit.

Udruga Blokirani
Miriam Kervatin, predsjednica udruge

P.S. Poveznica na tekst iz Express na koji se odnosi demanti:
demantiramo ovo

Related Posts

Leave a reply