Blokirano selo

za nas je još jedna teška godina za hrvatsko gospodarstvo, a jedna od najtežih uopće za poljoprivredu, naveli su u svojoj analizi stanja hrvatske poljoprivrede Antun Laslo i Miroslav Kovač, predsjednik i tajnik udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Život.

– Politika spram sela, koja je već odavna zabrazdila na krivi put ne prepoznajući ključnu ulogu obiteljskih gospodarstava, nije izdržala pritisak višegodišnjih teških vremenskih nepogoda i nije poduzela ništa da pomogne već ionako osiromašenom selu pod tržišnim pritiskom subvencioniranih europskih proizvoda. Rezultat je katastrofalno nazadovanje u gotovo svim pogledima i produbljena ovisnost o uvezenoj hrani za koju nemamo sredstava pa ih moramo namiriti rasprodajom dobara te novim zaduživanjima da bismo mogli servisirati stara – istaknuli su Laslo i Kovač.

Kako nadalje navode, 2014. godinu obilježila je kombinacija vremenskih neprilika i besparica na selu.

“Berba kukuruza ostala je nedovršena, a iznimno je malo posijanih ozimih kultura, a već je sada izvjesna velika nespremnost sela za obavljanje proljetne sjetve.

– Nastavljen je pad broja krava i obiteljskih gospodarstava uključenih u proizvodnju mlijeka, a cijene mlijeka padaju. Uvoz mesa i mesnih prerađevina se udvostručio. Jesenas su značajne količine prikupljenih žitarica s hrvatskih polja u kratkom vremenu izvezene, tako da hrvatski mlinovi sve manje melju domaće žito, pa nam nedostaje i domaćeg brašna za kruh naš svagdašnji. A manjak žitarica diže cijene stočne krme domaćeg podrijetla. Neizvjesna je daljnja proizvodnja duhana i šećerne repe. Broj OPG-ova pod ovršnim blokadama raste, a kreditna sredstva su praktički nedostupna. Sve to dovodi i do odlaska velikog broja mladih iz seoskih prostora čime se i na dulji rok otežava njihovo oživljavanje – navode Laslo i Kovač.
Zdenka RUPČIĆ

http://www.glas-slavonije.hr/257607/7/Raste-broj-obiteljskih-gospodarstava-pod-ovrsnim-blokadama

Leave a reply