Blokirani u Saboru! Prezentacija novog OZ, Okrugli stol

foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Na prijedlog Udruge Blokirani, u organizaciji Darinko Kosor, saborski zastupnik HSLS-a, u Saboru RH održan je Okrugli stol na temu Prijedlog novog Ovršnog zakona na koji su pozvani i svi saborski klubovi.

 

Datum Okruglog stola – 19.02.2019. 11:00

Lokacija- Sabor RH, dvorana Ivana Mažuranića

Tema okruglog stola – “Nacrt prijedloga ovršnog zakona”

Sudionici:
Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa sa suradnicima u ime predlagača, predstavnici Ministarstva financija, Mirjana Hrga, savjetnica Predsjednice RH, Miriam Kervatin, predsjednica Udruge blokirani sa suradnicima.

Sutkinja Zorka Čačić Zagrajski, kao posebni uzvanik Udruge Blokirani na Okruglom stolu, s obzirom na to da surađujemo već godinama.
Sutkinja je pokrenula ocjenu OZ pred Europskim sudom (javnobilježničke ovrhe)

A nastavno na poziv i Prezentaciju Udruge , izjavila je –Poštovana,
Vaše izlaganje mogu samo pohvaliti. Nažalost teže je razumljivo većini koja je bila prisutna.
Zahvaljujem na povjerenju i lijep pozdrav,
Zorka Ćaćić Zagrajski”

Nazočili su i Josip Šurjak, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore i odvjetnik Mićo Ljubenko, Zvjezdana Rauš-Klier, predsjednica Hrvatske javnobilježničke komore i javni bilježnik Mladen Ježek, neovisni stručnjaci, predstavnici Klubova zastupnika u Hrvatskome saboru te Darinko Kosor, saborski zastupnik i predsjednik HSLS-a.

Na okruglom stolu su održane dvije prezentacije -iz dva nasuprotna aspekta problema- u režiji Ministarstva Pravosuđa, i Prezentacija iz aspekta Udruge Blokirani.

Predsjednica Udruge Blokirani Miriam Kervatin, tijekom Prezentacije slajdovi- tekst-prezentacija u saboru ustvrdila je da prijedlog novog zakona ne rješava ništa temeljno, ne odnosi se na već postojeće ovrhe, diskriminira građane koji se aktivno ne služe webom i nesuglasan je s Ustavom i Konvencijom o zaštiti ljudskih prava.

“Ključno je da Ovršni zakon ne štiti osnovni socijalni minimum, ne štiti pravo na sud ni jedinu nekretninu. Osuđuje na doživotnu kaznu neprimjerenu zločinu“, istaknula je Kervatin.

Javni bilježnici ne bi trebali ostati u ovršnom postupku zato što je to u nesuglasju s Konvencijom o ljudskim pravima, koja utvrđuje da Hrvatska mora svakome osigurati pošteno suđenje. Vidjeli smo da je pao “lex Škibola” jer ne poštuje pravne stečevine, dodala je.

Kervatin ističe da se ne štiti jedina nekretnina. “Ovršni zakon ima zaštitu uz ‘ali’ – ‘odobrava se, ali’. Mi ukazujemo na te ‘ali’ koji su zapravo sporni”, kazala je.

NAPOMENA: Saborski zastupnici su, uz časne izuzetke, iskazali veliku razinu neznanja i nezainteresiranosti za proces Ovršnog zakona.

Povijest će vam suditi!- naglasila je Miriam Kervatin (prezentacija)

POGLEDAJ :

  1. Video kompletne prezentacije Udruge Blokirani sa prijedlogom mjera rješenja2.  slajd uz Prezentaciju –Komentar 19 02 2019

    3. Zaiskrilo je kad su, do tad nezainteresirani saborski zastupnici iz struje vladajućih, populistički oprali ruke i proglasili građane nepismenima pa da su građani krivi za propast privrede i kucanstva Poslušajte Mario Strinavić –video no2

PRILOG:

O Okruglom stolu  Mirjana Hrga, ispred Ureda Predsjednice RH

Darinko Kosor

o Okruglom stolu, načelno

 

 

Related Posts

Leave a reply