Blokirani su član Radne skupine za izradu Nacrta novog Ovršnog zakona

1/2 RADNA SKUPINA ZA NOVI OVRŠNI ZAKON

Miriam Kervatin, predsjednica Udruge Blokirani i autorica Projekta Deblokirajmo Hrvatsku, članica je Radne skupine za izradu Nacrta novog Ovršnog zakona Republike Hrvatske.

Radnu skupinu, na poziv ministra pravosuđa Bošnjakovića, Ministarstvo pravosuđa sačinjavaju
predstavnici Vrhovnog suda RH;
DORH-a;
Općinskih i Županijskih sudova;
Ministarstva Financija, Rada i Mirovinskog sustava;
Javnobilježnička i Odvjetnička komora;
Hrvatska udruga banaka,
FINA,
Pravni fakultet Zagreb i
prvi put u povijesti izrade Ovršnog zakona sudjeluje i predstavnik ovršenih Miriam Kervatin,  Udruga Blokirani.

2/2 ZASTITA OSNOVNIH VRIJEDNOSTI ZIVOTA 330 000 PREZADUZENI

Ratio legis ove odredbe se sastoji isključivo u zaštiti vrijednosti, da nikakve špekulacije, svjetske ekonomske krize, loši zakoni, recesije, igrarije sa valutama, tečajevima, velikim oscilacijama, zateznim kamatama kod naplate otvorenih računa itd, ne bi se smjele primjenjivati kod zaključivanja dugoročnih ugovornih odnosa.

Nedopustivo je i predstavlja apsurd da, špekulacije radi, ovrhovoditelji naplaćuju sve veću i veću otplatnu ratu te da dužniku glavnica, unatoč redovne otplate, dug i dalje raste (e.g. franak, blokada..) tj. konačne otplate nema nigdje na vidiku.

Budući da je bankar stručnjak, da su predstavnici javnih tijela vlasti stručnjaci – oni trebaju postupati u skladu sa pažnjom dobrog stručnjaka čl.10. (2). ZOO ( diligentia profesionalis …) i štititi narod.

Ne znam da li je itko prozvan u našoj zemlji za ovolike poremećaje…

Jeste li znali da je ukupan dug privatnih lica u Hrvatskoj presao ukupan iznos duga hrvatske privrede i dalje raste?!

Frapantan podatak, nezabilježen u svijetu!

Udruga Blokirani ljudska i pravna i socijalna prava 330 000 prezaduzenih kucanstava na pristojan zivot u Hrvatskoj, u skladu s Ustavom RH i Europskom Konvencijom o ljudskim pravima.

The Latin phrase Civis romanus sum ( “I am (a) Roman citizen”) is a phrase used in Cicero’s In Verrem as a plea for the legal rights of a Roman citizen.

Leave a reply