Blokirani (ovršeni) nova kategorija kršenja ljudskih prava u Hrvatskoj, 2017.

Zahvaljujući suradnji Udruge Blokirani s Kućom ljudskih prava, uvrstili smo blokirane, prezadužene i osiromašene, iskamatarene hrvatske građane, po prvi puta unutar Izvješća o kršenju ljudskih prava, Hrvatska, 2017.

“Ljudska prava u Hrvatskoj: pregled stanja za 2017. godinu”- godišnji je izvještaj Kuće ljudskih prava Zagreb i partnerskih organizacija civilnog društva posvećenih zaštiti i promicanju ljudskih prava u različitim područjima društvenog života.

U Izvješću se pobrojana neka od glavnijih aspekata kršenja ljudskih prava prezaduženog hrvatskog kućanstva i/ili pojedinaca (riječ je preko 300 000 u aktivnom stanju prezaduženosti od prosinca, 2013. do danas).

Navedene društvene, ekonomske i političke tendencije, s naglaskom na nisku razinu političke motivacije za rješavanjem nagomilanih problema, relativiziranje ljudskih prava te nisku razinu građanskih kompetencija, posebice kod mladih, predstavljaju dugoročan izazov za održivi demokratski razvoj hrvatskog društva temeljen na poštovanju, zaštiti i promociji ljudskih prava.

Cilj ovakvog sveobuhvatnog i sistematičnog godišnjeg pregleda jest pružanje uvida u kršenja, probleme, izazove i prijepore koji postoje u području zaštite i promicanja ljudskih prava u prošloj godini.

Ovaj izvještaj nastao je na temelju cjelogodišnjeg monitoringa i saznanja prikupljenih od relevantnih dionika iz organizacija civilnog društva i akademske zajednice koji se u svom radu bave ljudskim pravima. Iako opsežan, ovaj izvještaj nema pretenziju tvrditi da obuhvaća sva kršenja i probleme ljudskih prava u 2017. godini u Hrvatskoj.

1. Izvješće Kuće Ljudskih prava možete pročitati ovdje: Izvješće o kršenju ljudskih prava, 2017.

2. specifično izvješće o kršenju ljudskih prava, Udruge Blokirani, možete pročitati ovdje

 

 

 

Related Posts

Leave a reply