ŠOKANTNO! Blokirani neće dobiti povrat poreza zbog izgubljene kvačice na računalnom programu?

Reakcija na “čudnu” odluku Porezne uprave da zabrani povrat poreza gotovinom ; Porezna uprava vs Blokirani

POREZNA UPRAVA je naime, početkom godine, pustila novu aplikaciju u pogon koja se ne podudara sa zakonom, znači njihova je aplikacija PROTUZAKONITA .

Aplikacija za verifikaciju povrata poreza nije u skladu sa poreznom prijavom za 2015. godinu, u biti jeste, al su u njoj zabranili stavljanje kvačice za isplatu u gotovini.

I tako je , još jednom, ova nesposobna Vlada, “pogriješila” na štetu Blokiranih!
__________________________________________________________________________

BLOKIRANI građani koji su prije povrat poreza mogli podizati u pošti ili preko opunomoćenika niti to više od svibnja, 2015. ne mogu!

Ministarstvo financija tvrdi da im je cilj spriječiti ovršenika da u slučaju blokade njegovog računa, raspolaže novčanim sredstvima, osim onih koji su izuzeti iz ovrhe, kako bi se omogućilo ovrhovoditeljima da naplate svoja potraživanja.

Mišljenja smo da se povrat poreza po godišnjoj prijavi ne može vršiti gotovinskim nalogom u slučaju kada je račun poreznog obveznika blokiran od strane Porezne uprave ili od strane bilo kojeg drugog vjerovnika, niti se u slučaju blokade njegovog računa može vršiti isplata više uplaćenog poreza na račun druge osobe, kojoj on ustupa pravo povrata”, stoji u odgovoru Porezne uprave!

No, ostaje veiiko pitanje na koje iz “države” nema odgovora, a koje javno postavlja Udruga Blokirani :” Koji se to zakon ili pravilnik promijenio obzirom da se godinama, do svibnja 2015. povrat poreza vršio poštom, dakle gotovinom odnosno preko opunomoćenika, za sve građane RH, pa tako i za Blokirane?! TTko ili što uporno BLOKIRA HRVATSKU i steže omču sve uže i uže?!”

Naime niti jedan zakon odnosno pravilnik se nije promijenio d
UPIS broja opunomoćenika za svrhu povrata poreza, odn. nečijeg tuđeg broja tekućeg računa ili povrat isplatom kroz gotovinu bilo je ustaljena praksa utemeljena u zakonu RH.

Sam iznos povrata poreza nije naknada automatski zaštićen od ovrhe, al prema trenutnim zakonima Porezna uprava, ako netko želi novac u gotovini doslovno MORA isplatiti novac, prvenstveno u gotovini ili na neki neblokirani račun pošto je to praksa koju je do svibnja, 2015. po aktualnim prijavama za povrat poreza bilo moguće ispuniti na poreznoj prijavi!

Svaka drugačija odluka Porezne uprave je naprosto protuzakonita!

A gdje smo stigli i ( gdje idemo Hrvatska ) kad je neprofesionalno ponašanje “državne vlasti” postalo uobičajena praksa osobito ako je riječ o siromašnima i blokadi !

Kada i zašo je Porezna uprava preuzela ovlasti FINE?
Kojim zakonom?
Jer očito je da Porezna uprava trenutno obavlja posao FINE, što je, čak i za Hrvatsku, protuzakonito, protuustavno.

Porezna uprava, po niti jednom članku Ovršnog zakona kao niti bilo kojeg drugog zakona ne može zabraniti isplatu u gotovini niti Porezna uprava sama ima bilo ikakvo pravo da po nekom “svom” zakonu, a ne tiče se PU , dijeli Hrvatske građane dijeli na blokirane i neblokirane, pa nekome plati povrat poreza u gotovini, a nekome ne da, nekome na zaštićeni, a nekome ne isplati povrat poreza.

Zašto bi POREZNU UPRAVU zanimalo jel netko duguje VIP-u, T-COM-u ? Po kojem to zakonu? To jednostavno nije njihov posao!

Čini se, a kako neslužbeno saznajemo iz Porezne uprave od djelatnika koji su također zatečeni novom odlukom pa zbunjeno odgovaraju upitima očajnika koji su očekivali svoj povrat poreza da ne znaju više kako raditi, da je riječ o grešci u račonalnom programu!

Postojao je prijedlog izmjene zakona i pravilnika o dohotku i isplati novca iz proračunskih sredstava po kojima bi se onemogućila isplata proračunskih sredstava u gotovini, na žiro račune, štedne knjižice… nego isključivo isplata na TEKUĆI RAČUN građana.

Kako su svi prijedlozi pali u vodu i 19.12.2014. zvanično poništeni i od starane PU i ostalih institucija, niti jedan se zakon tako nije promijenio s obzirom za isplatu proračunskih sredstava u gotovini za 2015…, i u ovom slučaju povrata poreza.

Kratko i jasno, da je pravilnik iz 12 mjeseca 2014. god. usvojen onemogućavanje povrata poreza gotovinom bilo bi legalno, a ovako nije, nego postaje još jedna greška sistema na štetu najslabijima!

POREZNA UPRAVA je naime, početkom godine, pustila novu aplikaciju u pogon koja se ne podudara sa zakonom, znači njihova je aplikacija PROTUZAKONITA .

Aplikacija za verifikaciju povrata poreza nije u skladu sa poreznom prijavom za 2015. godinu, u biti jeste, al su u njoj zabranili stavljanje kvačice za isplatu u gotovini.

I tako je , još jednom, ova nesposobna Vlada, “pogriješila” na štetu Blokiranih!

Jer, Ministarstvo Financija NEMA zakonsku podlogu za ukidanje povrata poreza gotovinom ili opunomoćenikom ( za blokirane građane)

A ako nema , zakonsku podlogu, znači da Porezna radi nezakonito!

Kako stati na kraj državnoj vlasti koja ne radi po zakonima?

Po kojim to Poreznim pravilnicima Porezna uprava daje pojašnjenja za medije?
Kada je Porezna postala FINA?

Uostalom, POVRAT POREZA, logika kaže jest retroaktivni obračun dohotka, retroaktivni obračun više uplaćenih poreza, koje je građaninu država već jednom obračunala i oduzela! Zašto Andrea, nezaposleni honorarac koja radi samo sezonski, i ima blokirane račune, nema pravo na povrat poreza? Zašto ona mora živjeti godinama u agoniji svjesna da nju “država” ne poštuje? Dokle?

Do kada će više Hrvatska država pravno i financijski iscrpljivati najslabije, a da nitko od javnih i demokratskih institucija ( DORH. Ustavni sud, USKOk, Sabor ) kojima je osnovna dužnost čuvati stabilnost države, dakle stabilnost i održivost života Hrvatskih građana – ne poduzme NIŠTA!

Potpis:

udruga Blokirani

Leave a reply