Blokirani ne traže da se bilo kome što oprašta

Udruge Blokirani i Potrošač poručile su u četvrtak da Vladina odluka o otpisu dugova do kumulativno 35.000 kuna najsiromašnijim građanima koji su blokirani duže od godinu dana obuhvaća tek petinu od ukupno 320.000 blokiranih, čiji dug iznosi oko 30 milijardi kuna.

“Nemamo ništa protiv da Vlada pomaže socijalno ugroženima, ali to nije rješenje za osobe s blokiranim računima jer će se odlukom o oprostu duga najsiromašnijima obuhvatiti tek petina od 320.000 blokiranih”, izjavio je Hini kordinator za odnose s javnošću udruge Blokirani Ante Gugo.

Blokirani ne traže da se bilo kome što oprašta, već inzistira da se ljudima omogući rad kako bi sami počeli vraćati dugove, kaže Gugo.

Među blokiranima je puno malih obrtnika koji su nakon ovrha morali zatvoriti obrt. Tim ljudima treba omogućiti ponovno otvaranje obrta, da počnu raditi i vraćati dugove, inače im kamate na dugove rastu.

Također tražimo izmjenu zakonskih propisa da se ne bi moglo blokirati dvije trećine mjesečnih primanja, istaknuo je Gugo iznijevši podatak da se dug blokiranih građana mjesečno povećava za milijardu kuna.

Dok Vlada sustavno ne počne rješavati taj problem, jednokratno opraštanje duga do 35.000 kuna još je jedna u nizu odluka “da se nešto radi, ali ne sustavno i ozbiljno”, poručuje Gugo dodajući da hitno treba mijenjati Ovršni zakon.

http://www.poslovni.hr/hrvatska/blokirani-i-potrosac-otpis-duga-odnosi-se-tek-na-petinu-duznika-287582

Leave a reply