Blokirani – Deblokirajmo Hrvatsku ! Čl. 51 USTAV RH = nemoguće ne obvezuje


Prosječan stanovnik Hrvatske ima kupovnu moć kao u vrijeme 80-tih godina prošlog stoljeća.
plakat za izbor 2016
USTAV RH. ČLAN..51..

….. SVATKO JE DUŽAN DOPRINOSITI ZA OPĆE ZAJEDNIČKE POTREBE ( samo) PREMA MOGUĆNOSTI.
Problem leži u tome TKO ODREĐUJE KOLIKE SU TE MOGUĆNOSTI ??
A određuju Sabor i Vlada RH

Drugim riječima , argumentum a contrario , svatko tko nije u mogućnosti ne može plaćati porez a niti nikakva davanja ni državi ni njezinim institucijama, jer PRAVNICI KAŽU DA NEMOGUĆE NE OBAVEZUJE… Dakle država koja od osnivanja traži od građanina  i poslovnih subjekata više nego što oni mogu proizvesti u vidu viška vrijednosti  traži ustvari NEMOGUĆE, a što se protivi narečenoj odredbi Ustava Rh. U  interesu je i države da smanji svoje poreze,prireze te da odnosnim Zakonima  stvori uvjete i omogući proizvodnju viška vrijednosti, kako bi od  tog viška vrijednosti mogle živjeti sve djelatnosti društva.To je i smisao u zaključcima Kapitala da, ..proizvođač stvarajući novu vrijednost i višak vrijednosti ODVAJA za opće potrebe , trgovca i bankara…“.

Dakle nije BLOKIRANI kriv što je dospio u tu situaciju, već je za to velikim djelom SUODGOVORNA država  koja je svojim djelovanjem propustila stvoriti uvjete za stvaranje VIŠKA VRIJEDNOSTI.                                                                                                                     Upravo iz ovih razloga treba HITNO donijeti regulativu da se odblokiraju građani ( moratorijima, reprogramiranjem, dovesti kapital mimo naših banaka…).. i prežive te počnu obnovljeni ciklus stvaranja viška vrijednosti i počinju doprinositi za opće potrebe –državu.

(Treba bankama i trgovcima dati po prstima, a država se treba posuti pepelom , jer trebaju svi shvatiti da je primaran proizvođač, a da su svi ostali za njim  u hranidbenom lancu.. ( Ako ne bude dovoljno plave ribe uginuti će i kitovi..)

Komentar:

Obama je odmah po nastupu krize zatražio od Kongresa zaduživanje do 17.000 milijardi USD, i vidi čuda, stabilizirao USDollar, unatoč inflatornim mjerama.Jasno jer je potaknuo proizvodnju i spasio dužnike.

No njegov ili njihov je problem što nije oporezovanjem“ izvoza“ novca preko Wall street-a uspio zaustaviti odljev takvog kapitala u zemlje gdje će milijarderi dobiti veći profit nego li u zemlji. Dakle zadužena je zemlja, prosječan građanin nije imao koristi, ali su milijarderi dobro prošli.

Zato i sami Amerikanci tvrde da prosječan stanovnik ima kupovnu moć kao u vrijeme 80tih godina prošlog stoljeća.

Hajdmo se tješiti da je unatoč velikoj eksploataciji, u zemljama trećeg svijeta pokrenuta proizvodnja i standard.                                                                                                                                      Hajdmo vjerovati da će  povoljniji učinak proizvesti Centralna emisiona banka Eura, sa mjesečnim doziranjem „upumpavanja“ od 50 milijardi Eura,pa će se taj kapital  S P O R I J E  preliti drugdje u svijet.Svi znamo da je novac relativna vrijednost, danas ima ovoliku sutra onoliku kupovnu moć. Da je to tako ,u svojstvu drugog časnika sam  godine 1970. u New Yorku za Usd 216 (dinari + devizni dodatak) mogao po USD 0,67 za gram kupiti cca 324 grama 24-karatnog zlata. Danas moji kolege zapovjednici sa plaćom od 6-7000 USD mogu kupiti nešto ispod 200 grama 24-karatnog zlata.                     I sada računajte BDP.Svi smo mi svjesni ,da varamo sami sebe.

 

Igor Govorčin

17.8.2016.

Leave a reply