Blokirana Hrvatska

DO KADA ĆEMO ČEKATI DA SE HRVATSKA VLADA I HNB POKRENE?

Iako još uvijek nismo upoznati s konačnim datumom izbora, u potpunosti smo svjesni kako ova Vlada, na čelu sa Zoranom Milanovićem, nema ni snage ni volje ni znanja da se riješe gorući problemi građana ove zemlje.

Posebice je to vidljivo kada govorimo o blokiranim građanima, dovedenima u dužničko ropstvo, svima onima kojima su ovrhe, loša ekonomija, dugogodišnja nezaposlenost upropastile živote.

U želji da se dokopaju bilo kakvog posla, posljednjih smo mjeseci svjedoci egzodusa Hrvata u zemlje Europske Unije, a jasno je da je većina njih u nekoj od naših kategorija – bilo da je riječ o blokiranim građanima, onima bez posla, ili onima koji nisu u mogućnosti plaćati kredite. Tko ih je doveo do ove situacije?

Loša vlast, banke i Hrvatska narodna banka. Taj sveti trokut glavni je odgovorni krivac za galopirajuću propast hrvatskog gospodarstva, bezizlaznu situaciju u kojoj se nalaze stotine tisuća građana. Krenimo redom…

Svjetska kriza koja nije zaobišla ni Hrvatsku dogodila se u Sjedinjenim državama plasmanom loših kredita, što pojednostavljeno rečeno znači da su banke davale novac fizičkim i pravnim osobama, svjesne kako ga isti neće biti u mogućnosti vratiti. Slično su se ponašale i banke u Hrvatskoj, koje su većinom u inozemnom vlasništvu, izuzmemo li Hrvatsku poštansku banku. Izdavale su kredite građanima koji ih nisu bili u mogućnosti vraćati. Imamo bezbroj primjera da su se stambeni krediti u švicarcima primjerice, odobravali građanima s ratom koja je iznosila i do 80 % njihovih primanja, pa je bilo od samog početka jasno kako će isti padati još dublje u blato, zadužujući se još i više, a sve zbog nemogućnosti podmirivanja osnovnih životnih potreba. Kada na to pribrojimo i divljanje cijena nekretnina, koje su lokalni građevinari udruženi s gradskim vlastima dizali u nebo – a u svemu su ih pratile banke – bilo je jasno da je riječ o orkestriranoj pljački hrvatskog naroda, koju nije zaštitila ni vlast ni državne institucije.

Brojni blokirani građani danas uvučeni su u ovu kriminalnu hobotnicu u perfidno smišljenoj igri moćnih bankarskih lobija, jer većina njih je blokirana upravo od strane banaka, ili zahvaljujući nemogućnosti plaćanja drugih obveza upravo zbog kredita koje su podizali i koje im je banka odobravala. U trenutku kada izgubite posao primjerice, banke će Vam ponuditi moratorij na kredit na najviše godinu dana, a pritom će Vam oteti sve što ste do sada plaćali. Kada na njihove apetite pribrojite i one odvjetničkih društava, FINE (odnosno države) – shvatit ćete kako je svima, osim Vama, u interesu da Vas se što prije blokira jer je riječ o ogromnom biznisu od kojeg žive mnoge, uključujući i Vladu Zorana Milanovića, pa se tako iz novca kojeg Vam otme FINA recimo, nabavljaju nova skupocjena vozila, plaćaju troškovi ministara i slično.

Iako je obećavala, ova Vlada nije riješila problem sa skandaloznim Ovršnim zakonom, niti pokušala uvesti red u skandalozno ponašanje bankarskog sektora u Hrvatskoj.

Iako je izmjena Ovršnoga zakona nužna kako bi se doveo u red trenutni el dorado koji se događa uHrvatskoj gdje Vas FINA može bez ikakve obavijesti blokirati i zbog 50 kuna duga – to je tek vrh sante leda i problema s kojom će se trebati pozabaviti nova Vlada.

Iako postoje zakoni i mehanizmi koji mogu i trebaju štititi građane ove zemlje, glavni mehanizmi – u ovom slučaju USTAV RH i Hrvatska narodna banka – ne čine ništa po tom pitanju.

Šutili su kada su banke, iz godine u godinu, povećavale dobiti na posrnulom gospodarstvu zemlje koja je sedmu godinu zaredom u krizi, nisu ni pokušali zamrznuti kamatnu stopu, a o ukidanju valutne klauzule da ni ne pričamo. Zašto je bankama bila toliko važna dobit, i to upravo u Hrvatskoj? Vrlo jednostavno – jer nitko u ovoj zemlji nije mrdnuo prstom da zaštiti građane ove zemlje!

I kada pogledamo mađarski model koji je bio istovremeno hrabar i domoljuban, ili talijanski recimo, zemlje u kojoj su kamate na stambene kredite duplo manje nego u Hrvatskoj – dolazimo do jednostavnog odgovora kako su banke koje su u Hrvatskoj većinom u stranim rukama bile prisiljene zarađivati negdje gdje mogu. A to je upravo bila Hrvatska. Tome je, zasigurno pridonijelo i pogodovanje izdavanju kredita aktualnom premijeru Zoranu Milanoviću, kojem je banka izašla u susret i omogućila mu kredit i nakon što više neće biti u mogućnosti raditi, po sili zakona ove zemlje. Tu je i bivši guverner Rohatinski, koji je također bio marioneta u rukama krupnog kapitala, a tri milijuna kuna bilo je dovoljno da mu zauvijek zaveže ruke ili da ga se natjera da počne raditi posao za koji je plačen. Slično je ponašanje i aktualnog guvernera, potpuno nedoraslog da natjera bankare da se počnu pridržavati zakona i pravila, ili da ih počne strogo kažnjavati za kršenje istih.

Kada banka izdaje kredite i lihvarski posluje u nekoj zemlji – kao što je bio do nedavno slučaj s kamatama na dopušteni minus koji je iznosio nevjerojatnih 18 posto – onda je država dužna zaštiti građane od lihvarskih kamata, jer su iste definirane zakonom, a smiju iznositi maksimalnih 15 posto. Kada te iste banke varaju građane i lažu im u lice da su najbolji i najpovoljniji upravo krediti u švicarcima – onda država treba odraditi svoj dio posla i kazniti takvu poslovnu praksu. Tim više što te iste banke nisu nikada ni kupile niti položile te nesretne švicarce građanima na račune, što je dokazano i u presudama na sudovima u Hrvatskoj.

Kada te iste banke građanima koji su pak podigli kredite u kunama ili eurima diže kamatnu stopu bez ikakvog upozorenja, iako oni redovno podmiruju svoje kreditne obveze a kuna nije devalvirala – onda je očito da im se dopušta raditi što žele. A to je upravo ključ cijeloga problema – banke rade što žele jer im aktualna vlast to omogućava.

Posljednji u nizu predizbornih trikova aktualne Vlade bilo je snižavanje kamata na dopuštene minuse građana, koji su i danas među najvišima u Europskoj Uniji.

Kamate na kredite – bilo stambene, namjenske ili nenamjenske – i dalje su među najvišima u Europi. Iz godine u godinu banke bilježe poveći rast dobiti, i to u vrijeme najveće krize koja je zahvatila ovu zemlju. Istodobno, rizični krediti porasli su za 90 posto. Dobit koju uzimaju od nas građana potom uzimaju i nose je svoje matične zemlje. Ne plaćaju porez na dobit jer se nitko ne usudi tako nešto im nametnuti. One zapravo iznose čistu gotovinu iz zemlje bez ikakvih posljedica. Banke nisu osjetile krizu, dapače – upravo u vrijeme krize zarađuju najviše.

Brojni su primjeri građana koji u trenutku kada nisu u mogućnosti plaćati svoje obveze, u roku od svega tri mjeseca bivaju blokirani.

Iako je nova Vlada pompozno najavljivala kako će novim socijalnim mjerama oprostiti dugove i odblokirati 80 tisuća građana – pokazalo se kako oprost dugova nije uspjelo isposlovati niti 5. tisuća ljudi. I to na vrlo kratko razdoblje – naime, većinom je riječ o socijalnim slučajevima, bez primanja, koji će za najkasnije godinu dana ponovno biti u dugovima i dubiozama, i neće moći podmirivati svoje rate kredita, režije i slično. Broj onih građana koji su uspjeli stati na noge i odblokirati vlastite račune toliko je malen da možemo slobodno reći da je riječ o statističkoj pogrešci.

Jednom kada budu blokirani – godine im prolaze u agoniji kako se izvući iz duga, a nove ovrhe im se samo gomilaju i ulaze u začarani krug iz kojeg se nemoguće izvući. Jedno od rješenja za takve građane svakako je i ideja o osobnom bankrotu, ali aktualna Vlada od toga je odustala iz straha da će njega zatražiti više od 100. tisuća građana.

Najnoviji spin, doduše nepotvrđeni, odnosi se na konverziju kredita u švicarcima u euro. Više od 55 tisuća korisnika kredita tako će, na račun banke, moći prebaciti kredite u drugu valutu, a što će im to zapravo donijeti još uvijek nije poznato. Naime, ovo divljanje švicarca Vlada je, tik prije izbora, odlučila spriječiti. Zašto to nije učinila prije, sada kada je većina tih građana na koljenima ili u blokadi – nije poznato. Sasvim je jasno kako je riječ o predizbornom triku, koje, ako je suditi po drugim mjerama ove Vlade, neće uroditi plodom.

Za stotine tisuća blokiranih sve ove informacije znače vrlo malo. Život sa zaštićenim računom, bez mogućnosti plaćanja osnovnih životnih potreba, najgora je noćna mora, a postojeću vlast ni malo ne zanima pomoći toj socijalno najugroženijoj skupini. I mjera Milanke Opačić bila je samo politički spin u svrhu prikupljanja glasova na predstojećim izborima, što potvrđuju i brojke. A brojke, na veliku žalost ove Vlade, jasno pokazuju kako nisu učinili ništa da bi pomogli građanima ove zemlje, otvorili radna mjesta i zauzdavajući bankarske konglomerate da iznose više milijunske iznose iz Hrvatske.

Do kada ćemo čekati da se hrvatska Vlada pokrene? I hoće li uopće?

Miriam Kervatin, Pula

Related Posts

Leave a reply