Blokiran si i nemaš internet? Tko te hebbe, rekla je država Hrvatska. Nećeš imat’ ni osobnu

Nije bilo dovoljno što je blokiranim građanima,
uz uskraćivanje općih ljudska prava,
kvalitetan životni standard,
kvalitet hrane za stare, djecu i bolesne,
uskraćeno pravo da o blokadi budu informirani unaprijed,
uskraćena kartica za bankomat,
uskraćeno pravo na povrat poreza,
uskraćeno pravo na žalbu,
uskraćeno pravo na parnični postupak,
uskraćeno pravo na kvalitetnu sudsku zaštitu,
uskraćeno pravo na zaustav kamatarenja,
uskraćeno pravo na miran san i osmijeh…
sada se državna ,hrvatska administracija dosjetila kako da blokiranom građaninu uskrati i pravo na osobnu iskaznicu.

Naime, ako nemate internet- ne možete imati niti osobnu iskaznicu. Jer je tako odlučila pametna Vlada Zorana Milanovića.

Priča o novim osobnim iskaznicama traje već neko vrijeme, a čini se da neće uskoro završiti.

Nemali je broj građana čije su stare osobne istekle ostao iznenađen kada im je na šalterima MUP-a, među ostalim, uručen i ugovor koji je unaprijed potpisao AKD, državna tvrtka koja izrađuje nove osobne, a kojim se reguliraju međusobni odnosi. Podnositelj zahtjeva tako potpisom ugovora daje AKD-u pravo upravljanja svojim osobnim podacima, a zauzvrat AKD preuzima obvezu primjerenog ophođenja s njima. Međutim, nije ugovor jedina sporna stvar kada je o novim osobnim iskaznicama riječ. One se u roku od 90 dana moraju i aktivirati putem interneta inače postaju nevažeće pa se postavlja pitanje kako će to učiniti oni koji internetu nisu vični ili mu nemaju pristup.

Temeljem hrvatskog ovršnog zakona , blokiranom građaninu koji nema novaca za internet može se oduzeti i jedini stan nad glavom, prodati nekoj trećoj osobi, a da on to ne zna jer jedina obavijest o tome bila je negdje ovješena na bespućima interneta.

NOTA BENE : regulativa EU jasno kaže da se građaninu uvijek mora pružiti izbor

5 comments

izbori se primiču, tko neće imati važeću osobnu neće moći glasovati, a zašto ne bi ukinuli i internet, pa nema ga ni u Koreji…… pametnom dosta ….

Da li znate što su učinili Građani Belgije nakon što im je bilo uskraćeno jedno pravo,pazite samo jedno,i nije tako brutalno,i nakaradno,bolesno i pomalo sotonističko kao gore lijepo navedena.Ali već znate što ću reći 😉
tako da neću reći,da me još ne optuže da masovno krvoproliće,ali (možda) to ipak FINA i HR ELITNA VLADA ZASLUŽUJU..samo misao (zasada) ništa više
Pozdrav od blokiranog građanina 😉

Ovo nije točno. Ne širite dezinformacije. Citat sa stranica MUP-a:
” Što je identifikacijski certifikat, a što potpisni certifikat?

Identifikacijski certifikat se koristi za elektroničku identifikaciju i autentikaciju radi pristupa elektroničkim uslugama. On služi za osiguranje elektroničke potvrde identiteta osobe kojoj je izdana osobna iskaznica i autentikaciju radi pristupa elektroničkim uslugama.

Potpisni certifikat služi za podršku naprednom elektroničkom potpisu koji ima istu pravnu snagu i zamjenjuje vlasoručni potpis, sukladno zakonu kojim je reguliran elektronički potpis.

Mora li svaka osoba aktivirati certifikate?

Ne. Naime, elektronički dio osobne iskaznice treba aktivirati osoba korištenjem podataka za aktivaciju koje dobiva prilikom preuzimanja izdane osobne iskaznice, ukoliko osobnom iskaznicom želi obavljati elektroničku potvrdu svojeg identiteta i ako će joj osobna iskaznica služiti za izradu naprednog elektroničkog potpisa. U protivnom, osobna iskaznica je standardna kartica koja služi za dokazivanje identiteta, hrvatskog državljanstva, spola, datuma rođenja i prebivališta u Republici Hrvatskoj (za hrvatske državljane koji imaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj).”
http://www.mup.hr/main.aspx?id=1159

Žao nam je što Vi niste upznati sa brojnim pitanjima iz rasprave oko ponude novih osobnh iskaznica no zaato Vam i dajemo izbor ( čitati ili ne )Naime, jedno od spornih pitanja je upravo ugovor sa firmom koja ih izrađuje i obvezna on line akitivacija
http://www.vecernji.hr/hrvatska/bez-pristupa-internetu-nova-osobna-iskaznica-ne-vrijedi-1011038

Inače, a vezano uz blokirane-osoba koja izgubi posao, pa joj blokirsjau račune, pa izgubi imovinu i stan na dražbi ionako neće imati pravo na osobnu jer nće imati mjesto za stanovanje

Leave a reply