Banke prodale 16 mlrd. kuna loših kredita. Najviše ih kupuje B2Holding

TRGOVANJE DUGOVIMA
Banke prodale 16 mlrd. kuna loših kredita.
Najviše ih kupuje B2Holding

U Hrvatskoj Vladi nista nova, omogućuju bogatima da postanu što bogatiji, a siromašni sve siromašniji.

Najnoviji dobar posao je trgovina robom koje u Hrvatskoj ima najviše. DUGOVA!

Banke su upravo prodale još 16 milijardi kuna tzv. loših kredita.
Najveci kupac je B2 Kapital.

Banke povoljno za popust od 69 do 90 posto prodaju dug zajedno s njegovim vlasnikom dužnikom, blokadom svih njegovih računa i imovine, kamatama, nasljednicima i ukrasnim paketom Ovrsnih zakona koji sve to amenuje.

Dužnici su zarobljeni na vječnoj listi kamatarenja, i sve dok su tamo i “proizvode rast iznosa duga” uvijek ima zainteresiranih kupaca za trgovanje dugovima.

Kad su posrijedi klijenti dužnici, prilično je nejasno u čijoj je zakonskoj ingerenciji njihova relacija s novim vlasnikom duga.

Oni više nisu ni pod okriljem Zakona o kreditnim institucijama (ZOKI) ni pod paskom HNB-a ili Hanfe, a tek rubno, jer sad njihov odnos s “trećom osobom” koja je kupila dug regulira Zakon o obveznim odnosima, za njih je nadležno Ministarstvo financija.

No sasvim je sigurno da bi za blokirane dužnike, otpis dijela duga, bio bolje rješenje od ustupanja trećoj strani koja će mu “dahtati” za vratom dokle god je živ on, kao i zadnji nasljednik, dugo nakon kad su iscrpljene sve mogućnosti naplate.

Vlada RH mirno promatra intenziviranje “prodaje loših kredita” trećim licima, koju banke ubrzano provode prije nego Vlada pristupi najavljenoj poreznoj reformi koja bi uključivala ev. mogućnost otpisa loših kredita.

Najveći kupac loših kredita odn.najaktivniji otkupljivač dugova hrvatskih banaka je norveška grupacija B2Holding koja je 2014. kupila i jedan od prvih “paketa” loših kredita građana od tadašnje Hypo banke, projektno nazvan Dinara, u iznosu od 459 mil. kn.U 2015. slijedio je paket kredita poduzeća Erste banke projektnog imena Janica, težak 1,63 mlrd. kn. U trenutku objave ove analize(12/2016.) upravo je trajala PBZ-ova prodaja kombinacije loših kredita građana i tvrtki u iznosu od 1,51 mlrd. kn.

Goran Horvat, KPMG-ov šef financijskih servisa i restrukturiranja za Hrvatsku i BiH, srednjoročno očekuje intenziviranje prodaje lošeg portfelja.

Odobrenje za prodaju duga morao je dati – HNB, a prema ZOKI-ju, banka koja prodaje plasman dužna je osigurati da potrošači kod treće osobe na koju je plasman prenesen ne dođu u nepovoljniji položaj nego što su ga imali kao njezini dužnici.

Dužnici su već na vlastitoj koži osjetili “povoljan odnos” utjerivačkih agencija tip B2Kapital ( sarkazam)

https://www.vecernji.hr/biznis/banke-prodale-16-mlrd-kuna-losih-kredita-1132341
P.S. Privatni dug u Hrvatskoj raste i intenzivira od 2010.-te kad je iznosio tek cca 6 milijardi kn. Danas iznosi 42 milijarde. Državna agencija FINA naplatila je vec cca 28 milijarde, a potražuje još cca 42 milijarde.

Čak ako se odbije “ovo danas” što banke ubrzano prodaju trećim licima ostaje činjenica da dug ostaje i da je to milijun ljudi u Hrvatskoj od ukupno 4,200 milijuna, odn. preko 10 posto obitelji koje su prezadužene i za koje Vlada ne nudi drugo rješenje osim života pod mostom.

Nema tog ministra financija, ekonomskog maga ili reforme koji bi, u ovim zakonskim uvjetima, sa ovim Saborom, siromašne građane i ionako siromašnu i nemoćnu Hrvatsku privredu mogao spasiti i potaknuti neki značajniji rast PDV-a.
Mrvicama se nećemo spasiti.
Nastavljamo se kotrljati nizbrdo, od izbora do izbora

Related Posts

Leave a reply