Bahatost ministrice Opačić

“Ustavnu tužbu koju je udruga Blokirani podnijela protiv Vlade zbog mjere oprosta duga potpredsjednica Vlade Milanka Opačić nazvala je zločestim potezom kojim se nastoji zaustaviti projekt pomoći najugroženijima.”

Nevjerojatna je lakoća, nonšalantnost i bahatost kojom se državna administracija nabacuje komentarima na tužbu blokiranih, a inače se ponaša neodgovorno prema Ustavnom poretku, suprotno njenoj dužnosti poštivanja i provođenja Ustava.

Dužnost Vlade i potpredsjednice podrazumijeva prvo i osnovno: poštivanje pravnog poretka utemeljenog na Ustavu po čl.108. i čl.5. Ustava, pa u tom kontekstu neka Vlada u javnosti objasni barem neke od brojnih neustavnih ponašanja države primjerice:

Zašto država naplaćuje golemi porez na hranu, PDV od 25% neselektivno svakome, a to uključuje najveće siromahe i beskućnike, kada je to izravno zapriječeno Ustavom RH u čl.51. o plaćanju javnog troška prema gospodarskim mogućnostima i načelu porezne pravednosti, te svim ostalim ustavnim odredbama o socijalnoj državi? PDV na hranu u Njemačkoj iznosi 7%, jer bogati Nijemci ne mogu plaćati 3.5 puta više kao mi. Koliko inteligencije je potrebno da se shvati i primjeni ova vrlo jednostavna i razumljiva ustavna odredba?

Ako su građani siromašni, a jesu, jer svaki četvrti je i službeno siromašan, svaki peti ispod granice siromaštva, onda nema gospodarske mogućnosti plaćanja javnih troškova! Dakle tim građanima se pravnom snagom Ustava ne smiju naplaćivati nikakvi javni troškovi: porezi, doprinosi, takse, pristojbe tj sve ono što puni proračun. Neustavna naplata siromašnima i svim građanima bez prihoda je akt uskraćivanja prava na opstanak, što je i opis genocida.

Zašto je Vlada uvela fiksni dio računa (javni trošak) na sve komunalne djelatnosti i na to naplaćuje PDV svim građanima neselektivno, a to znači da je i najsiromašnijima nametnula protuustavni fiksni trošak na svaki račun vode, struje, plina, otpada, telekoma itd. i tako u uvjetima nateže gospodarske krize doslovno otima ono malo što siromašni još imaju i aktivno ih gura u još veću bijedu i glad, iako obrnuto građani imaju ustavno pravo na poticanje gospodarskog napredka i socijalnog blagostanja po čl.49.st.3.?

Neka potpredsjednica Vlade javno objasni, kada već voli komentirati, opisano protuustavno ponašanje državne administracije.

Related Posts

Leave a reply