B2 Kapital odustao od ovrhe


” Pozdrav, gdja Miriam,
Evo javljam vam se samo sa info kako sam uspjela”natjerati” B2 Kapital da povuče ovršni prijedlog,za stari dug moje kćeri prema PBZ,a koji su predali B2 Kapitalu.

Dug je bio 900 kn.Podnijeli su ovršni prijedlog koji je donio javni bilježnik na iznos od 5600 kn.
Taj dokument je stigao prije mjesec dana i ja sam u roku predala prigovor.
Pozvala sam se na zastaru i na to da oni bez pristanka ovršenika ne mogu preuzeti dug i zatražila da sudu dostave točan iznos po ugovoru ,tj. za koliko su točno novca otkupili dug od PBZ.

PBZ je na moje inzistiranje izdala potvrdu u kojoj piše da oni više ne potražuju ništa.

Ono što me ugodno iznenadilo je činjenica da je Općinski sud, Rijeka  u manje od 15 dana dostavio riješenje da se ovrha stavlja van snage i da će se postupak nastaviti na sudu po platnom nalogu.

Prošli tjedan platila sam 100 kn sudu za prigovor, a prekjučer je stigao dokument da se B2 Kapital povukao iz sudskog spora i bez da je došlo do prvog ročišta.

Puno su mi pomogle informacije koje pronalazim u vašim postovima i koje čitam pažljivo.

Hvala vam na tome.

Sretna sam jer ipak se nešto malo pomiče u pozitivnom smjeru.
Lp”

KOMENTAR:

Valja istaknuti, da izjavljivanja žalbe na rješenje o ovrsi na temelju ovršne isprave, kao i činjenica upućivanja ovršenika u parnicu radi proglašenja ovrhe nedopuštenom te njezino pokretanje podnošenjem opugnacijske tužbe, nema suspenzivni učinak, tj. ne odgađa provedbu ovrhe i ostvarivanje ovrhovoditeljeve tražbine.

Sam prigovor kao pravni lijek je suspenzivan što znači odgodu provedbe ovrhe. Članak 58. Ovršnog zakona navodi kako je ovršenik dužan u prigovoru protiv rješenja odrediti u kojem dijelu pobija to rješenje te također i same razloge njegovog pobijanja. Sud će odbaciti prigovor kao nepotpun bez pozivanja ovršenika na dopunu ili ispravak, ako je prigovor neobrazložen.

Nastavljamo ukazivati kako je ovršni postupak opterećen nerazmjernim troškovima koji vrlo često višestruko premašuju iznos osnovnog duga što je od izravnog utjecaja na rast broja (dugotrajnih) blokada, odnosno na nemogućnost građana da ispunjavaju svoje obveze, kako dospjele, tako i one tekuće, odnosno buduće.

Građani se ne snalaze u složenim i nepreglednim propisima, ne
razumiju pravne institute u postupku ovrhe i ne mogu si priuštiti pravnu pomoć, a sustav besplatne pravne pomoći nije dostatan ni dovoljno funkcionalan, vrlo često je narušena procesna jednakost i ravnopravnost položaja ovrhovoditelja i ovršenika u ovrsi.

Također, neprihvatljivo je što se u provedbi ovrhe na novčanim sredstvima događa da ovršenici ostaju bez nužnih sredstava za život.

Korisna poveznica zastara

Korisna poveznica zalba, prigovor

Korisna poveznica agencije za utjerivanje

Tekst:
Miriam Kervatin

 

Related Posts

3 comments

Poštovani, drago mi je da ste pomogli ljudima koji su u nevolji, a osobe koje su uložile prigovor na ovrhu da nisu ovršene. Želim pomoći svome prijatelju koji ima isti problem sa istim sudionicima pa bi molio Vašu pomoć u svemi tome. Molio bih Vaš kontakt tel. da Vam se javim da razmjenimo mišljenja ovdje ja želim pomoći prijatelju koji nije u tome vješt kao Vi ili ja. Hvala unaprijed .Meho,

Hallo i ja imam priblem sa B2 kapitalom.. Otkupili su moj dug u Erste banki i sad hoce ogroman iznos i ne pristaju na ponuđeno..

Trebaš otić u PBZ da ti daju ptvrdu da im ništa ne duguješ po kreditu. Zaustaviti ovrhu možeš samo ako tužiš B2 ,,,,,,Tužba je oko 1250 kuna, dok traje sud oni imaju zabranu skidanja bilo kakve rate, znači zaustavlja se ovrha …..tada njih sud traži sve podatke o dugu, za koliko su ga kupili, koliko je otplaćeno, koliko je ostalo,,,,,kada sud donese odluku da je to nezakonito, tada se traži povrat novaca …..
Informaciju dobio od prijatelja. Koliko i dali je uputno napraviti po dobivenoj informaciji.

Leave a reply