Produženje zastoja ovrha za još 3 mjeseca

Na 241. sjednici Vlade Republike Hrvatske, koja se održala u četvrtak 16. srpnja 2020. godine, prihvaćena je Odluka o produženju roka trajanja posebnih okolnosti  odn. zastoj ovrha temeljem Interventnog zakona*, čl. 8  za još 3 mjeseca.

Udruga Blokirani uputila je javno zahvalu Vladi RH i Premijeru Andreju Plenkoviću na suradnji po pravnom temelju uvažavanja mjera posebnih
( promijenjenih) okolnosti.

Ovo je prva Vlada RH, za vrijeme djelovanja udruge, koja se slaže sa zahtjevom Udruge iz 2014. da se u vrijeme trajanja posebnih okolnosti , uključi ” država ” i omogući rješenja kroz zakonski okvir da se i dužnicima u višegodišnjoj blokadi omogući promjena u ovršnim postupcima koji blokiraju 200, 300 tisuća ljudi u ugovornim odnosima ekstremno nepovoljnima po Blokirane!

Pozdravljamo i ove Vladine mjere kratkog dosega kao početak , no pozivamo da se čim prije dogovorno poradi na trajnim rješenjima tako da sjednu predstavnici Blokiranih i Vlade RH, za isti stol i dogovore rješenje kroz izmjene zakona o ovršnim postupcima.

Promijenjene okolnosti , riječ je o tzv. clausuli rebus sic stantibus, podrazumijevaju događaj ili određeno stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a koje ugrožava život i zdravlje građana, imovinu veće vrijednosti, znatno narušavaju okoliš, narušavaju gospodarsku aktivnost ili uzrokuju znatnu gospodarsku štetu.

*Zakon o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti ( čl.8)

PREPORUKA UDRUGE

Još jednom apeliramo na sve dužnike ( Blokirane) i vjerovnike, koji su u financijskoj mogućnosti, da upotrijebe vrijeme zastoja za pregovore oko povrata duga i ponašaju se odgovorno do općeg dobra.

Hrvatska, poput ostalih zemalja, ulazi u recesiju i potrebno je odgovorno djelovati da smanjimo razinu javnog duga u kojem privatni predstavlja znatan, opterećujući dio.

za Projekt Deblokade
Miriam Kervatin
Udruga Blokirani

Related Posts

3 comments

Poštovani,
Neznam što vrijedi ova mjera za nas blokirane kada se banke postavljanju iznad zakona RH,
Naime jedan sam od blokirani kojem su računi od blokirani mjerom Vlade Rh od 18.04.,sve je bilo uredu dok banka nije 14.07. Otjerala mene u nedozvoljeno minus, kao naplata duga – kredit. Neznam kako može nakon nepuna tri mjeseca provoditi ovrhu, ako je zakon bio još uvijek na snazi, a sad je produžen još na 3 mjeseca.
Molim vas iz udruge da na takve stvari ukažete. Ispada da ova mjera nije da bi nama blokjfanom olakšalo funkcioniranje, nego banke skaču i plijene nelegalno novac s računa, a još su bahati kada im se prigovara za njihovu aktivnost koja nije u skladu sa zakonom.
S poštovanjem
Nebojša Župan

Postovanje,
zanima me dali se to odnosi i na ovrhe na nekretninama?

Poštovani,
Može li se za vrijeme trajenja ove mjere dobiti potvrda o deblokadi od fine , da bi se podigao depozit u banci ?
Hvala

Leave a reply