Priopćenje povodom, Predsjednica pozvala Premijera da sazove vanrednu sjednicu

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

Nastavno na zahtjev Predsjednice Republika Hrvatske koji je uputila premijeru Andreju Plenkoviću za sazivanjem izvanredne sjednice Vlade RH na temu rješavanja demografske krize i problematike blokiranih građana, ponukani izvanrednom situacijom u zemlji koja se očitava konstantom degradacijom ekonomske, financijske, pravne, demografske i socijalne politike države, Udruga Blokirani podržava zahtjev Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na putu za postojanje pristojne Hrvatske i zahtijevamo od Premijera da na prijedlog Predsjednice odgovori pozitivno.

Jer Hrvatsku i život stanovnika Hrvatske nije dovoljno samo tumačiti kako to radi Plenković, treba ga i shvaćati.

Nije dovoljno samo nametati vlastite stavove kako to radi Vlada već je potrebno osluškivati mnogoglasje često kontradiktornih iskaza života stanovnika Hrvatske i usredotočiti se na njih.

Nije moguće samo pouzdati se u “borgogram” koji Vlada nudi kao iskaz svog djelovanja nego treba osjećati i beskonačno složeniji hodogram mnoštva ljudskih događanja, strpljivo i svaki dan, i sa svakim tko želi konstruktivno razgovarati, osobito s Predsjednicom države.

Od Predsjednice s pravom očekujemo da progovori o problemima, koje kao Predsjednica vidi u zemlji i ponudi svoje mjere rješenja s obzirom na to da “rješenja” koje nudi aktualna Vlada nisu naišla na podršku ni blokiranih ni relevantne javnosti.

Kad u Hrvatskoj govorimo o problemima demografije i blokiranih građana moramo govoriti svjesni da govorimo o socijalno vrlo važnim temama pa krenuti od važnog :

• od preispitivanje odgovornosti aktualne političke vlasti za prijedlog demografskih mjera ministrice Murganić za koje je i državni tajnik Strmota rekao da su “folklor” i podnio ostavku;
  • od preispitivanja odgovornosti aktualne političke vlasti za prijedlog aktualnih mjera rješenja Vlade za blokirane po kojem je “rješenje” izgubilo značaj stručnog promišljanja vrlo važnog sistemskog zakona pa se pretvorilo u politički program autora kojima nije stalo do mnogodimenzionalnosti društvenog života nego samo do jedne dimenzije, zadovoljavanja partikularnih i trenutnih interesa.

Pa kao što spinovi ne mogu prevariti život u Hrvatskoj, gdje dug apsolutno raste usprkos “rješenjima Vlade”, a broj stanovnika sve manji usprkos “rješenjima Vlade”, tako nitko neće moći prevariti povijest.
Hrvatska već ima (prema mjerenju Eurostata) treći najlošiji životni standard u Europskoj uniji.
Iza Hrvatske su samo Rumunjska i Bugarska.

Hrvati ne zaslužuju da svaki peti, kraj mjeseca, dočeka s praznim novčanikom ili da radno aktivni i obrazovani, kao jedini izlaz iz nereda u svom životu, vide bijeg u inozemstvo.

Udruga Blokirani će se nastaviti mirno i ustrajno boriti za osporavana prava građana RH te ulagati napore da se ova situacija što prije riješi.

Zahtijevamo od Premijera Vlade RH da na prijedlog Predsjednice RH odgovori pozitivno.

Udruga Blokirani

29.05.2018.