Božićnica, 2017. u gotovini. Vlastoručni zahtjev

Počela je isplata božićnica u državnim službama i tvrtkama, a s istim su počele i privatne firme. 70 posto građana očekuje kakvu-takvu božićnicu, prosječno oko 1500 kuna. Udruga Blokirani, zatražila je u ponedjeljak, 04.12. 2017. , a kroz mehanizam Peticije, da Premijer RH omogući da i svi Blokirani građani dobiju Božićnicu na ruke ( u nastavku formular )

Ovo će se pojašnjenje ispod odnositi prvenstveno na isplatu svim službenicima i namještenicima u javnim i državnim službama u RH,
obzirom da privatne tvrtke, mogu bez zakonskih ograničenja, isplatiti bozićnicu na blagajni

Više od 200.000 državnih službenika dobit će po 1250 kuna. Neki privatnici daju više.Hotelijer Jako Andabak rekao je da će svojim zaposlenicima dati 2500 do 3000 kuna božićnice, piše RTL. U DM-u će zaposleni dobit jednu bruto plaću. U Plivi će radnici dobiti po 2000, a u Lidlu po 1500 kuna božićnice. Hrvatski Telekom daje 1250 kuna, a Konzum i Ina po 1000 kuna. Od velikih državnih tvrtki najviše će dati HEP (1200 kuna), poštari će dobiti po 1000 kuna, radnici HŽ-a neće dobiti božićnicu. Umirovljenici s blokiranim računima će Božićnicu dobiti na zaštićeni račun. 325 kuna dobiti umirovljenici čija mirovina iznosi do tisuću kuna, 225 kuna oni s mirovinama od tisuću do dvije tisuće kuna, 145 kuna s mirovinama od dvije do tri tisuće kuna, a svi koji imaju mirovine veće od tri tisuće kuna dobit će po sto kuna božićnice.

bozicnica u gotovini

FORMULAR
Prijedlog  vlastoručnog zahtjeva ( poslodavcu)

Poštovani/a, obraćam Vam se zbog isplate božićnice, 2017. u gotovini.

Prema mišljenju Ministarstva pravosuđa RH (čl. 172. i čl. 173 Ovršnog z. ) ako poslodavac nije ovrhovoditelj, nije dužan plijeniti sva ovršenikova primanja, a znanje poslodavca o provedbi ovrhe po računu koju provodi FINA, nije zapreka poslodavcu za isplatu neoporezivih ( drugih materijalnih ) primanja u gotovini.

Slijedom čega, obzirom da je prema važećim propisima i mišljenju Ministarstva financija dopuštena isplata neoporezivih primanja u gotovini ( božićnica, uskrsnica, regres…) ,
molim gornji naslov za isplatu Božićnice, 2017. u gotovini.

Citiram prigodno, Ministarstvo financija RH , objedinjeno pojašnjenje, kako slijedi- sukladno čl.9. točka 9 Zakona -:

” mogu se u gotovini isplatiti božićnica ( regres, jubilarna nagrada, naknada za godišnji odmor,uskrsnica …) do 2.500,00 kuna godišnje/ neoporezivi dozvoljeni iznos.

Analogno i službenoj objavi Vlade RH, od dana 28. srpnja 2016. da se –
„osobama koje imaju ovrhu na plaći, regresi, obzirom neoporezivi, mogu isplatiti u gotovini, ista logika mora vrijediti i za isplatu drugih materijalnih prava kao što je i božićnica s čime se slaže i Ministarstvo pravosuđa, na svojim službenim stranicama (citiram) –
” može se izvršiti isplata u gotovini, osim ako poslodavcu nije dostavljeno rješenje o ovrsi ili posebno rješenje o prijenosu kojim mu se nalaže da taj iznos prenese na blokirani račun naveden u tom rješenju.”

U slučaju da poslodavac nije ovrhovoditelj ( ovrhu provodi FINA ) znanje poslodavca o provedbi ovrhe nije zapreka poslodavcu da neoporeziva primanja u iznosu do 2.500,00 kuna, isplati u gotovini, isključivo po volji i na pismeni zahtjev ovršenika ( osim u slučajevima gdje je dužnik dao privatnu izjavu, suglasnost o zapljeni svih primanja.)

Shodno navedenom, poslodavac je u obvezi postupiti na navedeni način.

Molim gornji naslov za isplatom Božićnice, 2017. u gotovini,
zahtjev potvrđujem vlastoručnim potpisom.

S poštovanjem,
ime i prezime
datum

IZVOR:
Vlada RH, službena objava od 28.srpnja, 2016.

-Uputa- Ministarstvo financija, KLASA 400/06/16-01/330 Ur.br.513- 05 -02- 17-8 od 4. srpanj, 2017. ( Zdravko Marić, ministar)-

-Uputa- Nezavisni sindikat MUP, br. 511-R/17-2017 od 28.lipanj, 2017 ( Zdravko Lončar, predsjednik sindikata )

– Upute : SUH ( sindikat mirovljenika Hrvatske ) -HZMO o uplati Božićnice na zaštićene račune ( 14. Listopad, 2015.)

Related Posts

11 comments

Poštovani
bojim se da se većina nas ne usudi svojim gazdama uručiti ovakvo pismo. Privatnici rade onako kako oni to zele. Kada bi se to zakonski odredilo pa da nam moraju Bozicnicu dat na ruke onda bi to bila druga prica.
Hvala

Tu imamo dva problema. Razumijem Vas u potpunosti kad kažete da se bojite

No mogli ste u međuvremenu, pa cak i anonimno, poduprijeti našu peticiju s kojom od Vlade tražimo da se omoguci da SVI dobiju Bozicnicu na ruke. Ili se ukljuciti i sakupljati potpise zajedno s nama.

Oko 200 000 -brojim samo državne sluzbenike – će dobiti bozicnicu u ove dane. Za broj privatnih, ne znam. No privatnicima je puno lakše ISPLATITI BOZICNICU NA RUKE -nitko mu to po zakonima RH ne brani. Dakle, ako Vam ne isplati na ruku, znak je da Vas ne cijeni kao čovjeka. Mjenjajte poslodavca kad već izmjena poslodavaca na vrhu ne ide tako lako

sretno, mozda nas iznenade i ljudi u Hrvatskoj preko noci postanu bolji, hrabriji, solidarniji i …

Sretna Nova

Radim u Zgh – u mogu li traziti bozicnicu da mi isplate u gotovini.lp.

odgovor na pitanje -vec pojasnjen u tekstu

…a sto cu ja dobiti? dobih 5.000 kuna racuna od elektre i dokazujem im da to nije moja potrosnja? za 6 mj. razdoblje…

… kad i doslovno odlucim da si oduzmem zivot , javit cu Vam .. jer ovo sve vise nema smisla… i recite …

sto je sa slobodnim zanimanjima…stalno pricate o zaposlenim blokiranima.. a sto je sa onima kojima je honorar tzv. drugi dohodak u naravi i jedini…nigdje ne spominjete te ljude…?pa hoce li ih se itko sjetiti pri pregovaranjima s politicarsko- bankarsko – odvjetnickim protuhama…

Itekako spominjemo i slobodna zanimanja. I ne zaposlene -mnogi među nama nisu zadnjih11 mjeseci primili ni lipe dohotka-nigdje nije dobro dok ne rijesimo za sve.

kod Elektre imate mogucnost uložiti prigovor u roku od 15 dana ( dokazite da niste potrosili )

Islapata božičnice

Poštovani
Ako netko ima iskustva molim odgovor..Ako ste nekada neko potpisali da dozvoljavate pljenidbu plaće po zakonu,da li i za taj slučaj nema isplate božičnice ili ima..kako stoji u gore navedenom
..može se izvršiti isplata u gotovini, osim ako poslodavcu nije dostavljeno rješenje o ovrsi ili posebno rješenje o prijenosu kojim mu se nalaže da taj iznos prenese na blokirani račun naveden u tom rješenju.”
Riješenje o ćemu..da se oduzme božičnica ili kompletno riješenje za ovrhu pa poslodavac mora postupiti po tom.Hvala

Postovani,
nema zapreke za isplatu u gotovini ( godinama tako radi MUP, umirovljenicki sindikati..)

Što se tiče ostalog -čako ste potpisali da Vam se može plijeniti sve- plijeni Vam se sve. No to se poslodavca ukoliko ne provodi takvu ovrhu- ne bi trebalo dotikavljati jer nije ovrhovoditelj.

No ako Vam ne želi isplatiti po gornjem ključu- i nemate sredstvo da ga prisilite osim da nađete novog-poslodavca

Islapata božičnice

Hvala na odgovoru.ali još sitno pitanje..Poslodavcu nije problem isplatiti božičnicu ,ali ne bi htio biti u prekršaju ako isplati…gdje se vidi da je isplata zakonita,,,neki članak i tekst gdje se vidi da se to odobrava..Hvala

Radim u javnoj sluzbi ,ovrha mi je na cjelokupnoj imovini i kazu da nemogu isplatiti bozicnicu na zasticeni racun.Prosle godine sam pisala zahtjev da mi isplate na ruke i dobila sam ,neznam sto sad ,jer navodno da su dobili dopis da samo onima koji nemaju zapljenu na sveukupnu imovinu,a tako je bilo i prosle godine i dobila sam na ruke,(jubilarnu i regres su popapali?!) hvala na odgovoru!

MUP isplaćuje svim blokiranima -U SKLADU S FORMULAROM KOJI SMO Iznad objavili
MORH
VATROGASCI
SINDIKAT UCITELJA
SREDNJIH SKOLA
…itd

Dakle, sve se moze kad se hoce.
Morati cete se u firmi organizirati i izboriti
KBC CENTAR OSIJEK
itd…

Leave a reply